Esettanulmányok

Energiatermelés
2022.08.03.

Az erőművek mindegyike rendelkezik gázérzékelési követelményekkel. Mindegyik rendelkezik többcsatornás hordozható műszerrel a szűk helyekre, és a legtöbbnek személyi monitorjai is lesznek számos gáz számára. Általában egy szén- vagy fosszilis tüzelésű állomás figyeli a gyúlékony anyagokat, CO, CO2, H2S, SO2, O2 és NH3.

Az atomerőművekre ugyanazok a követelmények vonatkoznak majd. Nagyobb szükségük van a CO2-ellenőrzésre. Ezekért a műszerekért minden esetben jellemzően az állomás vegyésze a felelős.

A rögzített rendszerekkel szemben támasztott követelmény kisebb, és általában kisméretű rendszerekre korlátozódik, oxigén vagy mérgező gáz ellenőrzésére. Általában SI-100IM vagy SI-100 IS.

Távközlés
2022.08.03.

A távközlési ipar sok munkát végez szűk helyeken. Még az egyszerű föld feletti csatlakozódobozoknál is lehetnek gázveszélyek, amelyek a föld alatti kábelekből erednek. Gázok, például metán, szén-monoxid és hidrogén-szulfid átfuthatnak a kábelcsatornán, és a csatlakozódoboz kinyitásakor távozhatnak belőle. A Senko MGT P jó választás az ilyen típusú alkalmazásokhoz. Az alap alkalmazás a föld alá menőknek (zárt terek) és az utca szintjén csatornákat nyitóknak való.

Egy másik alkalmazás a „központi helyek” és a távoli épületek rögzített rendszereihez való. Ezek azok a helyek, ahol a kábeleket lezárják, és csomópontokat vagy felszállási pontokat helyeznek a hálózatba. A metánra és oxigénre vonatkozó SI-100 állandó felügyeletet biztosítana azokon a helyeken, ahol általában nincs jelen.
A veszély akkor áll fenn, ha valakit oda küldenek dolgozni, és az épületbe hosszú ideig tartó zárva tartás után kell belépnie. Minden távközlési cégnek van ilyen bőven. Jó első kapcsolattartók a hálózati menedzserek és az üzemeltetési vezetők.

Vízipar
2022.08.03.

A víziparban mind a fix, mind a hordozható gázérzékelők vannak alkalmazási területein. A hordozható eszközöket általában szűk helyeken használják. A fix rendszereket üzemek és irodák körül.

A mérni kívánt gázok attól függően változnak, hogy az üzlet melyik részében vannak jelen. A szennyvizes alkalmazások a szennyvíz kezelésével foglalkoznak, és ellenőrizni kell a CH4, O2 és H2S jelenlétét. A tisztavizes alkalmazások az ivóvízellátással foglalkoznak, és általában a Cl2, O3, SO2 és NH3 monitorozása során érdekesek.

A legtöbb alkalmazás a szennyezett víz oldalon található. Fix rendszerre van szükség a szennyvíztisztító művekben, szivattyútelepeken, présházakban, kazánházakban és gyakorlatilag mindenhol, ahol a szennyvizet tisztítják.

A tiszta víz oldalon ez a legnagyobb igény a tárolóterületek megfigyelésére vonatkozik. Ezek általában a fertőtlenítő vegyszerek nagy hordóinak tárolására szolgálnak. Szükség szerint egyre több klór és ózon keletkezik, de továbbra is szükség van a felhasználás helyén történő megfigyelésre. A fertőtlenítő vegyszerek eltávolítására ammóniát és kén-dioxidot adnak hozzá.
 

Olaj- és gáztermelés
2022.08.03.

Az olaj- és gáztermelés tele van alkalmazásokkal. Minden platformon, finomítóban és feldolgozó létesítményben gyúlékony gázok és gőzök lesznek jelen. Ezek azt jelentik, hogy a legtöbb helyszíni munkához tüzesmunka engedélyre van szükség, és ezeket multigáz hordozható készülékkel adják ki. Ha a gáz „savanyú”, akkor a hidrogén-szulfid szivárgásának is jelentős a veszélye. Az üzemeltetőknek hordozható monitorokra lesz szükségük, és a legtöbb üzemnek ilyen vagy olyan rögzített rendszerekre lesz szüksége. Ez az iparág hajlamos az infravörös sugárzást előnyben részesíteni a tűzveszélyes gázok felügyeletéhez rögzített rendszerekben.

Az SI-100IM népszerű kisebb alkalmazásokban is, mint például tengeri lakóblokkok, daruk és analizátorházak. Az ilyen típusú épületek a veszélyes területeken helyezkednek el, és önálló kis gázrendszerrel rendelkeznek. Az elemzőházakat finomítókban és feldolgozó üzemekben használják. A termék „on-line” elemzését biztosítják tömeg spektrometria és más analitikai eszközök segítségével. Az analizátorok hidrogént használnak, és természetesen maga az üzem is vezethet egyéb gyúlékony gázokhoz, hidrogén-szulfidhoz és oxigénhiányhoz. Itt az SI-100R is érdekes lehet.

A folyamatmérnökök, a biztonsági vezetők, a műveletek és az üzemeltetési támogatás mind fontosak itt, csakúgy, mint a tűzoltóállomások és más helyszíni segélyszolgálatok.

Autóipar
2022.08.03.

A járműgyártók a gyáraikban, számos gázveszélyt rejtenek magukban. A biztonsági osztálynak meg kell felelnie a szokásos zárt terekre vonatkozó követelményeknek, és szükség lehet személyi gázérzékelőkre is a szén-monoxid, nitrogén-dioxid és gyúlékony gáz tekintetében. A Perkins Engines, a Honda, a Nissan és a Ford mind fix rendszereket használ a gyúlékony gázok és szén-monoxid figyelésére motortesztelő laboratóriumaiban. 

Ezeken a helyeken egy kis helyiségben működtetik a motorokat, hogy teszteljék a teljesítményüket, és fennáll az üzemanyag-szivárgás és a mérgező gázok felhalmozódása.

A Nissan emellett rendelkezik oxigén- és szén-monoxid-ellenőrző rendszerekkel is a gyártósoron az aknákban, egyszerűen a személyzet biztonsága érdekében.

A biztonsági mérnökök, üzemvezetők és tesztmérnökök jó első kapcsolattartók ezekhez az alkalmazásokhoz.

Gyógyszeripar
2022.08.03.

A gyógyszeripar sok oldószert használ a gyártási folyamat részeként. Ezek nyilvánvalóan gyúlékonyak és ellenőrzést igényelnek. Ez a felügyelet megvalósulhat folyamatfigyelés formájában mintarendszerekkel vagy területfelügyelettel a valódi biztonsági alkalmazásokhoz. Az ilyen jellegű alkalmazásokkal folyamatmérnökök és biztonsági szakemberek foglalkoznak majd. A biztonsági vezetők is érdekeltek lesznek a zárt térben végzett munkák és esetleg a tűzimunkák engedélyei iránt (a szóban forgó helyszín típusától függően). Az MGT P és az MGT N zárt térben használható az SGT/SGT-P-vel oxigén és egyéb mérgező gázok, az SI-100IM pedig gyúlékony gázok és oxigén monitorozó rendszerek számára.

Tengerészeti/hajózási ipar
2022.08.03.

A hajók fedélzetén sok fajta gázérzékelés fordulhat elő. A legtöbb fedélzet alatti terület ilyen vagy olyan zárt tér. A hajó fedélzetén ezért többcsatornás hordozható eszköz lesz. Valószínűleg számos személyes gyúlékony gáz- vagy oxigén monitorozó is lesz benne. Ezzel minden megfelelő kalibráló berendezésre szükségük lesz az eszközökhöz, hogy a tengeren is el tudják végezni a kalibrációkat.

A gyúlékony folyadékokat szállító nagy hajókon, például az olajszállító tartályhajókon általában szükség van a szivattyúteremben rögzített érzékelő berendezésre. A Senko-nak van egy SI-100IM-re épülő rendszere, amely használható erre.

Hűtés az iparban
2022.08.02.

Az ammónia a CFC-gázok megszűnése óta népszerű hűtőközeggé vált az iparban. A halonokat továbbra is használják hűtési alkalmazásokban, de termékeinkkel nem könnyen mérhetők, és vannak olyan félvezető technológiát alkalmazó alternatívák, amelyekkel nagyon nehéz versenyezni. Emiatt itt csak az ammóniával fogok foglalkozni.

Ammónia mint hűtőközeg

Vonatkozó szabvány - BS4434:1995 biztonsági szempontok a hűtőberendezések és -rendszerek tervezésénél, kivitelezésénél és telepítésénél.

Az ammónia a 2. csoportba tartozó hűtőközeg, ezért az azt használó rendszereket robbanás ellen védeni kell. Mivel a hűtőrendszerek nem robbanásbiztosak, az ammóniarendszerek robbanás elleni védelmét gázérzékelés biztosítja.

A BS4434 követelménye, hogy a géptermekben lévő gázérzékelőknek riasztást kell aktiválniuk, ha a 2. csoportba tartozó hűtőközeg koncentrációja meghaladja az 1 térfogatszázalékot.

mivel      15 térfogat% NH3 = 100% LEL
    1 térfogat% NH3 =  6,67%LEL @ 7%LEL

Az előriasztást általában ~0,5 térfogat% NH3-nál, azaz 3,5% LEL-nél is beépítik.

A riasztások aktiválásakor általában be kell kapcsolni a szellőzőrendszert, és a személyzet nélküli területeken minden elektromos áramkört le kell választani (kivéve a világítást és a szellőzést). Alacsony tartományra van szükség, mivel a riasztások alacsonyabbak a normálnál, ezért 0-25% LEL NH3 tartományt kell kínálni - ez teljesen elfogadható a VQ41 pellistorokkal.

Ennek felelőssége általában a végfelhasználó telephelyén működő biztonsági vezetőt terheli. Ezért lehetséges, hogy az SGT-P is érdekli, az ammónia mérgező kockázata elleni személyes védelem miatt.

A másik alkalmazás a hűtőberendezések beszállítóinál van. Általában minden általuk szállított hűtőberendezéssel SI-100IM típusú rendszert szállítanak. Csak a fent vázolt tűzveszélyes kockázatok érdeklik őket.
A legjobb kapcsolattartók itt a villamosmérnökök és a beszerzés. Az iparág jelenlegi szabványszállítója a Sieger.

Élelmiszeripar
2022.08.02.

Az élelmiszeripar számos felhasználási területtel rendelkezik a gázérzékelésre. A zárt térben végzett munkákhoz többcsatornás hordozható eszközöket fognak használni. Ezek általában ismét a biztonsági vezető feladatai lesznek. Ezen túlmenően speciális követelmények vonatkozhatnak az egyes gázérzékelőkre (SGT-P típus) számos mérgező gázra vonatkozóan. Tipikus példák:

Gyártott élelmiszerek

Gáz

Alkalmazás

Lekvárok, befőttek,
szószok

 

SO2

 

Sterilizálószerként használják a gyártóüzem tételek közötti tisztításához.

Fagyasztott élelmiszerek

 

NH3

 

Hűtőközegként használják. Lásd lentebb

Minden élelmiszer

 

Cl2

 

A területek sterilizálásához használják

Kisállateledel

H2S

Húsfeldolgozás terméke

Baromfi

 

CO2

 

Baromfi leölésére használják.

Feldolgozott ételek

 

O2

 

Folyékony nitrogént gyakran használnak a fagyasztáshoz és a gyors hűtéshez. A szivárgások kimeríthetik az oxigénszintet.

A fix rendszerek az összes fenti alkalmazáshoz használhatók. Az élelmiszeriparban a legfontosabb dolog, amit meg kell jegyezni, az az, hogy minden olyan berendezésnél, amelyet valószínűleg rendszeresen le kell mosni, gondosan kell elhelyezni a rögzített fejeket, különösen a paneleket.

 

 

Vegyipar
2022.08.02.

A vegyiparnak nagy szüksége van a gázérzékelésre, és termékeink fő célpontja. A biztonsági vezető általában némi felelősséggel tartozik a hordozható gázérzékelők flottájáért. Ezeket zárt térben végzett munkákhoz és tűzimunka-engedélyek előállításához fogják használni (a tűzimunka-engedély olyan dokumentum, amely igazolja, hogy az a terület, ahol a forró szerszám használatát igénylő munkavégzés történik, mentes a gyúlékony gázoktól. Ezek általában veszélyes területek. A rendszer gyakran követi azt az eljárást, hogy amelyben a munkát végző személynek egy vezető beosztású személyt, esetleg biztonsági vezetőt vagy ipari higiénikust kell felkérni, hogy tesztelje a területet, és írjon alá egy dokumentumot, amelyben kijelenti, hogy ott biztonságosan lehet dolgozni.

A vegyiparnak is lesznek alkalmazásai az összes általunk kínált rögzített rendszertípushoz. Az oldószerek alkalmazása a vegyiparban elterjedt, ezért gyakran gyúlékony gázok mérésével foglalkozunk. Ez lehet infravörös alapú, de a pellistorokat még mindig széles körben használják ebben az iparágban. PID VOC kimutatására is használható.

Sok terület 0,1 vagy 2-es ATEX-besorolású lesz, és ez azt jelenti, hogy gyújtószikramentes vagy robbanásbiztos eszközökre van szükség.

Az itt mért jellemző gázok az éghető gázok, az oxigén és néhány mérgező gáz, mint például a hidrogén-szulfid, ammónia, kén-dioxid stb.

Zárt terek
2022.08.02.

1997. január 28-án új jogszabály lépett hatályba a zárt terekbe való belépésre vonatkozóan, az 1997. évi Zárt terek Szabályzata. Az új Szabályzat kísérletet tesz annak meghatározására, hogy mi lehet a zárt tér: „bármilyen hely, beleértve minden kamrát, kádat, silót, gödröt, árkot, csövet, csatornát, füstelvezetőt, kutat vagy más hasonló teret, ahol zárt jellegénél fogva, ésszerűen előrelátható meghatározott kockázat merül fel”. Ezt a listát ki lehetne terjeszteni a tartályhajók felépítményeire, a nyitott tetejű kamrákra (különösen azokon a helyeken, ahol felhalmozódhatnak a töltőgázok), vegyianyag-szállító tartálykocsikra és olyan égéskamrákra, amelyekhez hozzáférés szükséges például a téglabélés karbantartásához.

Az összetettebb kérdések mélyebb megismeréséhez meg kell tekinteni az EBK által készített „Biztonságos munkavégzés zárt térben Jóváhagyott gyakorlati kódex, szabályzat és útmutatás” című dokumentumát.

Valamennyi olyan munkaadó, akinek esetleg zárt térbe kell belépnie és ott kell dolgoznia, nemcsak saját alkalmazottja, hanem az irányítása alá tartozó vállalkozók által végzett munkák esetében is köteles biztosítani a szabályzat betartását.

A szabályozás kiemelt követelménye a zárt térbe való bármilyen célból történő belépés megakadályozása, de ha ennek megvalósítása ésszerűen nem célszerű, akkor a munkáltató vagy egyéni vállalkozó kötelessége, hogy az ezzel járó kockázatokat mérlegelve, értékeljen számos tényezőt.

E tényezők közé tartozik annak megállapítása, hogy mi volt a „zárt tér” korábbi tartalma, milyen maradványok lehetnek még jelen, és milyen szennyezési problémák merülhetnek fel.

A zárt téren belüli oxigénhiány és dúsulás komoly kockázatot jelenthet a dolgozókra, csakúgy, mint a belépendő terület fizikai méretei és elrendezése. Példa erre, hogy a közúti tartálykocsikban a 410 mm átmérőjű felismert nyílás a tartálytesthez való hozzáféréshez, ami nyilvánvaló kockázatot jelent azoknak az embereknek, akiknek vészhelyzetben be kell lépniük, vagy ami még fontosabb, el kell menekülniük.

További kockázati tényezők a tisztító vegyszerek és gyújtóforrások, például hegesztés, gyúlékony gázok, gőzök, por, műanyagok és egyéb anyagok meggyújtása, amelyek robbanáshoz vezethetnek.
Végül fennállhat annak a veszélye, hogy a közeli folyamatokból és szolgáltatásokból származó anyagok bejutnak a zárt térbe, ami az égési gázok kipufogógázában jelenlévő szén-monoxid vagy nitrogén-dioxid behatolásához vezet, vagy a szerves anyagok bomlásából származó hidrogén-szulfid keletkezik.

Ha a belépés megakadályozása nem indokolt, és a zárt téren belüli munkavégzés nem elkerülhető, akkor az irányítónak gondoskodnia kell egy olyan munkarendszer megvalósításáról, amely a korábban felsorolt kockázatok bármelyikével kapcsolatban, biztonságossá és egészségi kockázat nélkülivé teszi a munkát.

A főbb szempontok, amelyeket figyelembe kell venni, a következők: megfelelő felügyelet, a dolgozók hozzáértése, kommunikáció, a légkör gázérzékelővel történő tesztelése és felügyelete, be- és kilépés, világítás, tűzmegelőzés, mentési eljárások, egyéni védőeszközök; mindezek a munkavállalási engedély rendszerének alapját képezhetik.

Röviden, a zárt terek szabályozása megköveteli a munkáltatóktól, hogy vállalják a felelősséget a kockázatok felméréséért, a vészhelyzeti intézkedések és a biztonságos munkarendszer, valamint a felszerelések és a képzés biztosítása érdekében azért, hogy megpróbálják csökkenteni az évente előforduló halálos vagy halálos kimenetelű események számát. A HSE hivatalos adatai azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban évente átlagosan 15 ember hal meg zárt térben végzett munka közben.
Ez az iparágak széles körében előfordul, és a hordozható gázérzékelők legalapvetőbb követelményének tekinthető.