Hírek/Információk

A levegőminőség mindig fontos!
2021.10.21.

Korábbi, a szén-dioxid szint gyerekekre gyakorolt hatásával kapcsolatos cikkünk után számos kérdést kaptunk arról, hogy vajon légkondicionált (kvázi szellőztetett) helyiségekben is indokolt-e a levegőminőség mérése.

Tiszta levegő, tiszta fej 2. rész!
2021.10.14.

Korábbi cikkünkben a levegőminőség mérés fontosságáról, a légminőség gyerekekre gyakorolt hatásairól írtunk. Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan ellenőrizheti az iskolában, munkahelyén vagy akár az otthonában a levegő minőségét egyetlen, hordozható eszközzel!

Tiszta levegő, tiszta fej!
2021.10.11.

A világ legfontosabb emberei nem a kormányzati épületekben, minisztériumokban ülnek, hanem az általános iskolák padjaiban. A gyerekek hatékony, jó tanulásának egyik – kevéssé ismert -alapfeltétele a jó levegőminőség. Miért fontos és hogyan ellenőrizhető az iskola, tanterem levegőminősége?

Az iskolákban a szén-dioxid elsődleges beltéri forrása az épületben tartózkodó diákok légzése. A szén-dioxid koncentráció az iskolaépületekben jellemzően 400 és 2500 ppm között mozog. Miért fontos a tanterem levegőminősége? Minél több diák van a tanteremben, annál több a keletkező szén-dioxid. A romló beltéri levegőminőség pedig számos hátrányos hatással rendelkezik: - Romló tanulási teljesítményszint - Figyelemkoncentráció csökkenés - Hosszú távú egészségügyi hátrányok Klinikai kutatások azt mutatják, hogy a vizsgált diákok koncentrációs és tanulási képessége egy kilences skálán, akár hat értéket is eshet 1000 ppm-es szén-dioxid szint mellett.

Minden, amit tudnunk kell az Ammóniáról
2021.09.17.

Bevezető: Az ammónia (NH3) színtelen, mérgező és gyúlékony gáz, amely a nitrogén és a hidrogén reakciója során keletkezik. Bár az ammóniának erős, szúrós szaga van, túlzott mennyiségben és tartós kitettség esetén különösen káros az emberre, és ez a leggyakrabban szivárgó gáz ipari környezetben.  Évente több ammóniaszivárgás történik, mint bármely más mérgező gáz esetében.

Szintelen, szagtalan, életveszélyes!
2021.09.06.
SENKO iGAS CO2 személyi gázérzékelő

Életünk minden pillanatában találkozunk szén-dioxiddal. Nézzük most meg mikor és mitől válik veszélyessé ez a gáz.

A szén-dioxid színtelen, szagtalan gáz, amely egy szénatomból és két oxigénatomból áll. Kémiai képlete CO₂. Néha összetéveszthető a szén-monoxiddal, ahol egy szénatom egy oxigénatomhoz csatlakozik, amelynek kémiai képlete CO.  Mindkét gáz olyan égési folyamat mellékterméke, amikor szénhidrogének égnek el.  Szén-dioxid mindig akkor keletkezik, ha sok oxigén van jelen, és az égés teljesnek mondható. 

A szén-dioxidod mindenki ismeri, szén alapú életünk elkerülhetetlen velejárója. Az emberek kilélegzik, a fák belélegzik, és ettől pezsegnek a szénsavas üdítőitalok és sörök. Ez könnyen ahhoz a téves meggyőződéshez vezethet, hogy a szén-dioxid viszonylag jóindulatú. Pedig nem az.  Sokáig úgy gondolták, hogy a szén-dioxid csak akkor jelenti a legnagyobb veszélyt, ha kiszorítja a jelenlévő oxigént, és olyan légkört hoz létre, amelyben az emberek megfulladnak. Azonban a szén-dioxid oly módon mérgező, hogy már jóval azelőtt káros hatással lehet az egészségre, hogy fulladás közeli állapotot okozna.  A hosszú távú munkahelyi expozíciós határértéket korábban 5000 ppm (0,5%)szintben határozták meg, azonban a legújabb kutatások alapján már 1000 ppm szinttől veszélyes lehet.

Legyen kéznél a védelem: Senko iGAS
2021.06.30.

A Balaton környékén heteken belül elkezdődik a szüret, melybe folyamatosan kapcsolódnak be az ország más borvidékei egészen október elejéig. Sajnos minden évben történnek a mustgáz által okozott halálos balesetek. Legújabb termékünk pontosan ezen veszélyek kivédésére készült. Íme a Senko iGAS